kawaSłowo kawa brzmi podobnie prawie we wszystkich językach świata. Anglik mówi "coffee",  Francuz "cafe", Niemiec "Kaffee", Holender "koffie", włoch "cafe", Grek "kafeo", a Polak kawa". Najbardziej znaną i w zasadzie najważniejszą substancją odpowiedzialną za działanie kawy jest kofeina, pobudza ona działanie kory mózgowej oraz całego centralnego układu nerwowego. Zależnie od gatunku kawy, filiżanka zawiera około 70-140 mg kofeiny.

Zwiększone stężenie kofeiny we krwi po wypiciu kawy, utrzymuje się od dwóch do czterech godzin.  Jeśli chodzi o smak i aromat naparu zależą one głównie od odmiany kawy, miejsca jej  uprawy jak i procesu palenia. Za jedną z najlepszych kaw uważa się otrzymaną z gatunku Coffea Arabica uprawianego w Etiopii.

Pierwsza w Polsce kawiarnia powstała za Żelazną Bramą w Warszawie w roku 1724. Kawiarnia zbankrutowała gdyż początkowo warszawiacy nie chcieli pić kawy w miejscach publicznych. Z kawą były związane największe motoryzacyjne koncerny. Przez ponad 130 lat oprócz samochodów, młynki do kawy produkował potentat motoryzacyjny Peugeot. Miłośnikiem kawy był Jan Sebastian Bach. Na cześć tego trunku skomponował nawet "Kantatę o Kawie".

Przeciętnie mieszkańcy  Finlandii spożywają rocznie 12 kg kawy, podczas gdy statystyczny Polak 2,5 kg. W Polsce 75% sprzedawanej kawy to kawa mielona natomiast dla przykładu w Wielkiej Brytanii jedynie 10%.

Obecnie kawa jest najpopularniejszym napojem świata. Co roku mieszkańcy Ziemi piją 400 miliardów filiżanek.

Oceniając kawę zmysł węchu ma większe znaczenie niż zmysł smaku. Zapach kawy należy do najbardziej rozpoznawalnych zapachów na całym świecie. Palone ziarna tracą swój aromat po około 2 tygodniach. Kawa zmielona traci aromat po godzinie, napar kawowy w ciągu kilkunastu minut.

Kawę możemy przygotowywać w wielu kombinacjach smaków i aromatów my proponujemy państwu następujące kompozycje:

  • espresso - jedna z najbardziej klasycznych, mocnych oraz aromatycznych kaw, przykryta warstwą delikatnej cremy w kolorze orzecha laskowego;
  • macchiato – jest to kawa na bazie włoskiego espresso z dodatkiem gorącego mleka i odrobiną piany mlecznej na powierzchni;
  • doppio – kawa na bazie podwójnego włoskiego espresso, mocna, aromatyczna, z grubą warstwą    cremy w kolorze orzechowym;
  • caffe creme – wyśmienita kawa parzona w większej ilości wody, pełna i bardzo łagodna w smaku z apetyczną, obfitą pianką;
  • cappuccino – mocne espresso z gorącym mlekiem, udekorowane mleczną pianką;
  • cappuccino con panna- aromatyczne espresso podane z dodatkiem schłodzonej bitej śmietany i czekolady;
  • caffe latte – podwójne espresso podawane z dużą ilością gorącego mleka i lekkiej piany mlecznej;
  • latte macchiato – espresso z wyśmienitym i gorącym, spienionym parą mlekiem, efektywnie ułożone w warstwy, podane w wysokiej szklance;
  • latte macchiato z syropem - gorące mleko, espresso jak i piana mleczna ułożona w warstwy z dodatkiem słodkiego syropu, o wybranym smaku;